27 Mayıs 2015 Çarşamba

GNS3 ile Sanal Network Laboratuvar Ortamı Oluşturma

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazıda sizlere GNS3 programını kullanarak kendi ağ laboratuvarımızı oluşturmayı anlatacağım. Güvenlik üzerine araştırmalardan öğrendiğimiz bir saldırı tekniğini tekrarlamak istediğimizde ilk ihtiyaç duyduğumuz şey ,olası hatalarımızdan dolayı gerçekleşecek kayıpların hayati olmayacağı sistemlerdir. Sanal makineler bu aşamada bize harika imkanlar sunuyor. GNS3 programı bunu biraz daha ileri taşıyıp bize bu sanal makineleri kullanabileceğimiz sanal ağlar oluşturmamız için gerekenleri sağlıyor. VirtualBox, Qemu ortamlarında oluşturduğumuz sanal makineleri  Cisco switch ve router’lar la beraber kullanarak , istediğimiz bileşenlere sahip bir ağ oluşturabiliriz.
           GNS3 programını aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

http://www.gns3.com/

       GNS3 kurulumunun sizi çok zorlayacağını sanmıyorum ancak başlangıç yapılandırmaları ile ilgili yararlandığım birkaç yazıyı sizinle paylaşmak isterim.





       GNS3 programını yönetici olarak çalıştırmamız gerekiyor çünkü ağ arayüzlerine erişim hakkımızı bu sayede elde etmiş oluyoruz. Programı açtığımızda bizi aşağıdaki ekran karşılıyor.

Ekran Görüntüsü 1: GNS3 Başlangıç Ekranı

Ağımızı kurmaya başlamadan belirtmek isterim ki GNS3 programı herhangi bir işletim sistemi barındırmıyor. Kullanacağınız işletim sistemlerini kendiniz tedarik etmeniz gerekecektir.

Örnek olarak bugün iki adet Tinycore ,bir adet Cisco switch ve birde Kali yüklü bileşenlerden oluşan bir ağ oluşturalım ve bu ağı internete çıkaralım.

            Bileşenleri sürükle bırak tekniği ile alana taşıyoruz.
Ekran Görüntüsü 2: Bileşenler Sürükle Bırak Tekniği ile Workspace Eklenmesi

           Bilgisayarları switch’e bağladıktan sonra bu ağı internet’e çıkarmak için cloud konfigürasyon ayarlarına giriyoruz. İnternetimizi paylaştığımız sanal ağ arayüzünü seçip ,uyguluyoruz.

Ekran Görüntüsü 3: Cloud Configuration ‘dan ilgili Ağ Arayüzünün Seçilmesi
Cisco Switch’i de bu arayüze bağlıyoruz. Daha sonra Play tuşuna basarak ağdaki bütün cihazların başlamasını sağlıyoruz.

Ekran Görüntüsü 4: Bağlantıların tamamlanıp , cihazların başlatılması.


Ekran Görüntüsü 5: Hazır Hale Gelen Lab Ortamı
              Cihazlar hazır hale geldiğinde saldırılmaya hazır iki bilgisayar ve bir switch’in olduğu bir ağımız oldu.

        Bu yazıda asıl amacım bundan sonraki yazılarımda bahsedeceğim çeşitli ağ protokollerine yönelik saldırı tekniklerini gerçekleştireceğim GNS3 ortamını tanıtmaktı. Geri bildirimlerinizin benim için çok önemli olduğunu tekrar belirtmek isterim. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

1 yorum: