16 Haziran 2015 Salı

Scapy ile Host ve Port Tarama

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazıda, scapy programı ile host ve port tarama işleminin nasıl gerçekleştirildiğini anlatacağım. "NMAP varken neden Scapy ?" diye sorduğunuzu duyuyorum şimdiden. Python ile kendi tarama araçlarımızı nasıl yazabileceğimizi anlatan birkaç yazı paylaşmayı planlıyorum. Bu araçların nasıl çalıştığını anlatmadan böyle bir işe başlamak istemedim. Nmap, oldukça profesyonel bir araç(araç demek bile hakaret aslında) ancak scapy ile TCP,UDP,IP gibi yeni başlayanlar için soyut kavramların, nasıl detaylı bir şekilde incelenip, bu paketlerin hazırlanabildiğini göstermeye çalışacağım.

Bugün host tarama işlemini ve port tarama işlemini gerçekleştireceğiz. Host tararken katman 2 yada katman 3'te çalışabiliriz. Bunu şu şekilde gerçekleşecek; elimizdeki IP adresinin ağda aktif olup olmadığını ARP paketleri göndererek veya ICMP paketleri göndererek öğrenebiliriz. Port tarama işleminde ise Katman 4'te çalışacağız. TCP ve UDP paketleri hazırlayıp, hedef IP adresinden gelen veya gelmeyen cevap paketlerini yorumlayarak taradığımız portun açık olup olmama durumunu öğreneceğiz.

Scapy programını Kali'de konsola scapy yazarak başlatıyoruz.

Ekran Görüntüsü 1: Scapy programının başlatılması

Scapy programı başlattığımızda bizi programın shell'i karşılıyor. ARP protokolüyle host tarama işlemine geçmeden önce bir ARP paketinin hangi parametrelere sahip olduğunu inceleyelim. Bunun için Scapy programının shell'inde şu komutu giriyoruz.

>>ARP().display()

Ekran Görüntüsü 2: ARP Paketi Parametreleri

Paketi incelediğimizde, "hwsrc" bizim MAC adresimizi, "psrc" ise bizim IP adresimizi temsil ediyor. Benzer şekilde "hwdst" hedef MAC adresini, "pdst" ise hedef IP adresini temsil ediyor. Kısaca ARP protokolünden bahsedecek olursak bir bilgisayar ağda başka bir bilgisayarla haberleşebilmek için IP adresinin yanında MAC adresini de bilmesi gerekir. MAC adresini öğrenebilmek için bütün ağa haberleşmek istediği bilgisayarın IP adresinin hangi MAC adresli cihaza ait olduğunu soran ARP Request paketleri yayınlar. Bu paketi alan hedef IP adresine sahip cihaz kendi MAC adresini bildiren paketi, isteği yapan bilgisayara gönderir. Böylece bilgisayarların haberleşmesi için gerekenler sağlanmış olur. Host tararken bu protokolü şu şekilde kullanacağız. Ağda aktif olup olmadığını öğrenmek istediğimiz IP adresini "pdst" parametresine gireceğiz, "hwdst" yani hedef MAC adresini boş bırakarak bu paketi bütün ağa yayınlayacağız. Eğer bize bir cevap paketi gelirse yani taradığımız bilgisayar kendi MAC adresini bize gönderirse, burdan anlayacağız ki bu IP adresine ait bilgisayar ağda aktif. Şimdi uygulamaya geçelim.

>> arp_request=ARP()
>> arp_request.pdst="192.168.2.5"
>> arp_request.display()

Yukarıdaki komutlar şu anlama geliyor. İlk komutla bir ARP paketi oluşturuyoruz ve arp_request adıyla bu paket üzerinde işlem yapabiliyoruz. İkinci komut, ARP paketinin hedef IP adresi parametresine, taramak istediğimiz IP adresini atıyoruz. Son olarak yayınlamaya hazır paketi gözlemlemek için display methodunu kullanıyoruz.


Ekran Görüntüsü 3: ARP paketinin hazırlanması

>> response=sr1(arp_request)
sr1 methodu paketi gönderip, cevabı almamızı sağlıyor. Bu methodun döndürdüğü değeri response isimli değişkende tutuyoruz.
>> response.display()

Dönen cevap paketini incelediğimizde, taradığımız IP adresini ve sahip olduğu MAC adresini görebiliyoruz. Aslında bu paketin varlığı bile hostun aktif olduğu anlamına geliyor.

Ekran Görüntüsü 4: ARP cevap paketi

Bu işlemi  gerçekleştirirken, bir IP paketi oluşturacağız ve bu paketin içine bir ICMP paketi yerleştireceğiz. Taramak istediğimiz IP adresine bu paketi gönderip bir cevap bekleyeceğiz. Bu cevap paketi, bu IP adresinin ağda aktif olduğunu kanıtlamış olacak.

>> ip = IP()
>> ip.dst="192.168.2.12"
>> ping= ICMP()
>> ping_request = (ip/ping)
>> ping_request.display()

IP ve ICMP paketlerini oluşturup, ICMP paketini IP paketinin içine atıyoruz ve paketi göndermeden önce display methoduyla paketi görüntülüyoruz. Taramak istediğimiz IP adresini IP paketinin "dst" parametresine atadık.

Ekran Görüntüsü 5: ICMP paketinin hazırlanışı

>> ping_reply=sr1(ping_request)
>> ping_reply.display()

Komutları ile paketi gönderiyoruz ve dönen cevabı görüntülüyoruz. Taramak istediğimiz IP adresinden gelen bu cevap paketi hostun aktif olduğunu gösteriyor.

Ekran Görüntüsü 6: ICMP cevap paketinin gözlenmesi

Scapy ile UDP port tarama işlemini gerçekleştirirken, IP paketinin içine UDP paketini yerleştirip, taramak istediğimiz IP adresinin aktif olup olmadığını öğrenmek istediğimiz portuna gönderiyoruz. Eğer ICMP port-unreacheable cevap paketi gelirse bu port kapalıdır, eğer bir cevap gelmezse port açıktır. Bu yaklaşım çok sağlıklı bir yaklaşım olmasa da, bu yöntemi kullanan araçların nasıl çalıştığını görmek açısından faydalı olduğunu düşünüyorum.

Uygulamayı Vmware ortamında Kali ve Metasploitable2 işletim sistemlerini kullanarak gerçekleştireceğim.

Kalide konsola scapy komutunu girerek programı başlatıyoruz ve aşağıdaki komutları giriyoruz.

>> i= IP()
>> i.dst="192.168.200.130"
>> u=UDP()
>> u.dport=123
>> request=(i/u)
>> request.display()

IP paketimizi hazırladık ve hedef IP adresimizi girdikten sonra UDP paketimizi oluşturup hedef portu 123 (NTP) olarak belirledik. "request" değişkeni, IP paketinin içine UDP paketimizi yerleştirilmiş halini temsil ediyor. Display methoduyla paketimizi inceleyebiliriz.

Ekran Görüntüsü 7: UDP paketinin hazırlanması

>> response = sr1(request)
>> response.display()

Komutları ile paketi gönderip, cevap paketini incelediğimizde IP paketinin içinde bir ICMP paketinin geldiğini görüyoruz. Bu paketin "port unreachable" mesajı bize taradığımız portun kapalı olduğunu gösteriyor. Eğer bir cevap almasaydık portun açık olduğunu varsayabilirdik.

Ekran Görüntüsü 8: ICMP port unreachable paketi

TCP port tarama işleminde de, yine bir IP paketi oluşturacağız ve bu TCP() paketini içine yerleştireceğiz. Bu paketi hedef IP adresimize göndermeden önce TCP paketinde "flags" parametresini hangi taramayı yapmak istiyorsak ona göre ayarlayacağız ve cevap paketindeki "flags" parametresini yorumlayarak taradığımız portun açık olup olmadığını anlayacağız.

>> i=IP()
>> i.dst="192.168.200.130"
>> t=TCP()
>> request= (i/t)
>> request.display()

Daha öncekilere benzer şekilde paketimizi hazırladık. Varsayılan olarak TCP paketinin "flags" parametresi "S", "dport" parametresi de http(80) olarak ayarlanmıştır. 

Ekran Görüntüsü 9: TCP paketinin hazırlanması

>> response =sr1(request)
>> response.display()

Komutları ile paketi gönderip, gelen cevap paketini incelediğimizde, TCP cevap paketindeki "flags" parametresinin "SA" olarak ayarlanmış olduğunu görüyoruz. Bu bize taradığımız portun (80) açık olduğunu gösteriyor.

Ekran Görüntüsü 10: TCP cevap paketi

Bu şekilde TCP paketinin "flags" parametresini "F" olarak ayarlayarak FIN taramasıda yapabiliriz. FIN tarama ters mantıkla çalıştığı için kapalı porttan cevap bekleriz. Gelen paketin "flags" parametresi "RA" olarak ayarlanmışsa port kapalı olduğunu anlarız.

Ekran Görüntüsü 11: FIN tarama
Yukarıdaki ekran görüntüsünü incelediğimizde, hedefin 511 nolu portuna FIN taraması gerçekleştirdiğimizde, cevap paketinin "flags" parametresi "RA" olarak ayarlanmış yani port kapalı. Açık bir porta bu taramayı yaptığımızda bir cevap paketi almayız.

Toparlayacak olursak, host ve port tarama işlemlerinin gerçekleştirilmesinde ilk tercih olarak genelde nmap programı kullanılıyor olsa da scapy programı bu işlemlerin ağ trafiğinde nasıl gerçekleştiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Wireshark programı ile tarama sırasında ağ trafiğini inceleyerek de bu işlemler takip edilebilir. Bundan sonraki yazılarımda, python'da kullanacağım scapy kütüphanesinin methodlarını ve parametrelerini de tanımış olduk. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.



Yararlandığım Kaynak:

Justin Hutchens,"Kali Linux Network Scanning Cookbook"










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder